Hier zie je iets van de lopende expositie in de Bethelkerk, die je  in de benedenzalen aantreft 

 

E    X    P    O    S   I   T   I   E

ETIE NIEBERG

exposeert in maart en april 2020 in de foyer van de Bethelkerk. PLASTIC SOEPKIPPEN

 

 

soepkip

 

 

 

 

 

soepkip3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FROUKJE DIJKSHOORN  en  IEKE DRENTH

exposeren van maandag 30 november tot zondag 29 februari 2016 in de benedenzalen van de Bethelkerk.

FROUKJE DIJKSHOORN;  

‘Schilderen is een manier om mijn creativiteit te uiten. Ik zie schilderen ook meestal als creatief bezig zijn. Ik vind invultechnieken en meditatieve uitingen ook vaak prachtig.

Maar een echt goede schets met weinig middelen kan me juist kan meer emotioneren. Soms zie ik in mijn werk ergens een beetje kunst verschijnen en meestal ging dat dan ¨plotseling¨en vaak verpruts ik het ook weer daarna, maar dan heb ik weer wat geleerd. Ik denk ook meestal in termen zoals; als je een half glas hebt; schenk het dan in een kleiner glaasje en merk op; wat een ¨genoegen¨ bij het nippen.

Ik streef meestal bij het schilderen naar (zoals ik bij Chinese schilderkunst les heb geleerd); weergeven van de essentie! Hoe minder je schildert, des te meer laat je over aan de fantasie van de kijker. Daarnaast schilder ik het liefst de natuur, ¨onze natuur¨. Berglandschappen zeggen mij niet veel omdat ik daar weinig geweest ben. Ik hou veel van de ruimtelijkheid van het Hollandse landschap of van bos en wilde bloemen. Als de natuur je raakt wordt het een deel van jezelf en bij herkenning resoneert het met je beleving. Ik hoop dat ik een ander iets kan laten voelen van het plezier dat ik hiermee beleef.’

 IEKE DRENTH;

Wat haar beweegt om te schilderen is het plezier wat zij er aan beleefd.

‘ Toen ik net in Castricum woonde voelde ik me een beetje eenzaam en op een keer vroegen buurvrouwen of ik mee ging naar ‘Perspectief ’, een schildersatelier hier in de buurt, en dat deed ik en daar leerde ik meer mensen kennen en het schilderen was fijn om te doen en dus ben ik daarmee doorgegaan, nu al 30 jaar lang.

Vooral dieren schilderen vind ik leuk.

Meestal gebruik ik aquarelverf en de laatste tijd ook acrylverf.

Sommige werken heb ik nog afgewerkt met pen en Oost-Indische inkt .

Portretten natekenen van een foto doe ik ook graag.

Ik vind het erg leuk om mee te mogen doen met expositie in de Bethelkerk.’

Ook tijdens deze expositie ligt het boekje van de exposanten, met een pen erbij.

op de tafel bij de “oprit” naar de deur.

Daarin kunt u een woordje schrijven over hoe u de expositie ervaart.

Dat zullen Froukje en Ieke zeker zeer op prijs stellen.

 

 

 

 

 

 









 

 

 





Froukje
         Ieke

 

 

 

 

 

 

E    X    P    O    S   I   T   I   E        

Els Sjouke exposeert van dinsdag 1 september 2015 tot maandag 30 november in de benedenzalen van de Bethelkerk.

“Ik ben in 1959 geboren in Den Haag en woon sedert 1978 in Amsterdam waarvan de laatste 15 jaar in Amsterdam Noord.

Sedert mijn middelbare schooltijd teken en schilder ik met tussenpozen. Enige jaren geleden ben ik lid geworden van de Amsterdamse Zondagsschilders en kreeg les van Jacobs, Joost van der Krogt, Ruijs, Jan Frenken en Emma Baart. Aan de vrije akademie de Leuwenburg heb ik in 2012 de vakopleiding tekenen en schilderen afgerond. Tevens ben ik lid van de schildergroep van de Evenaar.

In eerste instantie werkte ik in olieverf. Later heb ik kennisgemaakt met acrylverf en ben dat meer en meer gaan waarderen. Joke Meijer heeft mij kennis laten maken met het gebuik van oliepastel.

Naast olie- en acrylverf werk ik ook met soft- en oliepastel en experimenteer met aquarel”.

 eiland

Ei-land

     

NIEUWE EXPOSITIE IN DE BETHELKERK

Van dinsdag 18 mei tot 31 augustus

exposeren  in de benedenzalen van de Bethelkerk:

TWEE VRIENDINNEN.

Etie Nieberg en Margje Haringa.

De ene vriendin (Etie) tekent al van kleins af aan. Ze heeft zelfs een opleiding tot tekenlerares gevolgd. Ze vraagt de ander (Margje) mee te gaan naar een cursus pasteltekenen. Die heeft geen idee of ze kan tekenen en of ze het überhaupt  leuk vindt.

En dan begint het verhaal. Margje gaat toch mee op cursus en raakt besmet met het tekenvirus. Het valt in het begin niet mee. Ze begint ook met een van de moeilijkste technieken. Daarna gaat ze aquarelleren met haar vriendin. Alsof dat zo makkelijk is.

Al doende begint ze er steeds meer lol in te krijgen en samen met haar vriendin komt ze in aanraking met een hele reeks aan materialen en technieken.

In het begin is het nog een soort leerling/leraar verhouding, maar gaandeweg wordt het een hobby van 2 enthousiastelingen die aan elkaar gewaagd zijn.

Samen trekken ze erop uit (o.a. naar het Twiske of Zunderdorp) om te tekenen.

Naast overeenkomsten zijn er ook verschillen.

Margje gaat graag in op de details en werkt graag met tekenachtige materialen.

Haar voorkeur gaat uit naar plantaardige onderwerpen.

Etie beeldt eerder het grotere geheel uit in schilderachtige technieken.

Naast mens en dier, is ze ook gefascineerd door water, o.a. het IJ.

Zo kan het gebeuren dat ze samen aan het IJ zitten, waar Etie de overkant tekent en Margje de planten die tussen de basaltblokken bloeien.

De tentoonstelling die ze samen houden, bestaat uit 2 delen;

Het “IJproject” van Etie, waar schilderijen en schetsen van het IJ getoond worden.

Er is oud werk bij, dat op de lerarenopleiding gemaakt is en nooit eerder tentoongesteld was. Iedere keer deed ze beelden op als ze met het pontje over het IJ ging en op school aangekomen werd het omgezet in een schilderij.

Het nieuwe werk is aan het IJ geschetst en thuis geschilderd.

Margjes werk bestaat voornamelijk uit tekeningen van planten en aanverwante verschijnselen door de seizoenen heen. Wat haar boeit in de natuur wordt in haar tekeningen benadrukt. Hierdoor wordt de toeschouwer erop gewezen hoe mooi en bijzonder de natuur kan zijn. Je loopt er zo aan voorbij, maar als je even stilstaat kun je onverwachte kleine wondertjes zien.

Als je het verschil in aanbod ziet, zou je bijna niet geloven dat die twee er samen op uit zijn getrokken. Toch zijn er een paar werkjes van beide die hetzelfde onderwerp tonen: o.a. de kippen en het mycelium van de honingzwam.

Ik zou bijna zeggen: zoek de verschillen.

 Etie


 

 

 

 

 

EXPOSITIE VAN TANGKA`S EN TIBETAANS BOEDISTISCHE ICONOGRAFIE IN DE BETHELKERK

Van maandag 13 april tot en met zondag 17 mei

exposeren  in de benedenzalen: Marion Koelman, Marlies Bruin, Ies Walker en Berty Sieverding.

Beste Bezoeker, welkom op deze expositie van Thangka’s en Tibetaans Boeddhistische iconografie .

Een thangka vertelt over de Tibetaans Boeddhistische leer met al haar symboliek. Van oudsher werd een thangka geschilderd op geprepareerd katoenen doek, zodat deze opgerold kon worden om zo gemakkelijk vervoerd te worden, want de lama’s, Boeddhistische leraren, werden overal gevraagd les te geven, vaak in afgelegen gebieden over de bergen. Het Boeddhisme is geen godsdienst , maar een levensleer die eerder filosofisch en/of psychologisch genoemd wordt. De afbeeldingen die u hier ziet, laten figuren en verhalen  zien die symbool staan voor eigenschappen, die tot geluk en verlichting kunnen leiden. Boeddha betekent Verlichte/Ontwaakte. Eigenlijk zijn het dus goede voor-beelden.

Er zijn ook thangka’s met een geometrische voorstelling, dat zijn mandala’s, het zijn a.h.w. plattegronden van een paleis met tuin, elke Boeddha heeft er een, met eigen symbolen.

Als het thangka-doek geprepareerd is, wordt de voorstelling er met heel veel geduld op getekend met behulp van zgn. grids. Dit zijn eeuwenoude, overgeleverde rasters  die de tekenaar/schilder helpen met respect en volgens de traditie de voorstelling vorm te kunnen geven. Hierna wordt de tekening in inkt uitgewerkt. Voor een schildering wordt begonnen met de vlakvulling ,waarna  schaduwen worden aangebracht.  Hierna nog eens de lijnen en verfijningen. Vaak  daarna nog echt goud. De oorspronkelijke thangka’s werden met lijmverf gemaakt van minerale pigmenten . Soms gebeurt dat nog , maar nu wordt er veel gewerkt in gouache en acryl.  Er bestaan ook thangka’s van textiel. In de kloosters in de Himalaya zijn de muren van de grond tot plafond vaak overdekt met  schilderingen. Deze zijn ook door thangkameesters en hun leerlingen gemaakt.

Wij hebben veel geleerd van Andy Weber, een bekende westerse thangkaschilder die zo’n zeven jaar bij een Tibetaanse meester in Nepal in de leer is geweest . U zult zien dat, ook al is de voorstelling dezelfde , elk werk toch per persoon verschilt, door eigen inbreng.

Wij hopen dat u zult genieten van onze kleine greep uit de Tibetaans Boeddhistische beeldtaal. Wellicht vindt u er rust en schoonheid in.

 019

 4Lotussen1

Van vrijdag 13 februari tot en met zondag 13 april exposeren in de benedenzalen: Margriet, Marja, Henneke, Hanny, Gerda, Els en Mook.

Zij vormen samen de schildersgroep die iedere maandag avond samenkomt in buurthuis “De Evenaar”.

We zijn begonnen in het najaar van 2007. Sinds 2009 komen wij samen in buurthuis “ De Evenaar” Na wisselende samenstelling hebben wij nu zeven vaste deelnemers. Wij hebben allemaal een andere schildersachtergrond sommigen schilderen al jaren en hebben verschillende cursussen gevolgd, anderen zijn net begonnen. 

Binnen de schildersgroep wordt met verschillende materialen gewerkt zoals aquarel, acryl- en olieverf. Iedereen neemt zelf de benodigde materialen mee. Met regelmaat bespreken wij elkaars werk en wisselen tips en trucs uit.

Dit is onze eerste gezamenlijke expositie.

Momenteel is onze groep vol, maar mocht er behoefte zijn aan het vormen van een nieuwe groep, zijn wij bereid de benodigde informatie te delen.

vuur1 

EXPOSITIE van LEIV BARLAUP

Ik ben geboren in Oslo, Noorwegen , in 1959, en woonde daar tot mijn 25ste. Sindsdien woon en werk ik in Nederland, - de laatste 12 jaar woon ik met mijn echtgenoot in een koopwoning in Zwanenburg. De Tuindorpers kennen mij van de speeltuin (Plejadenplein) waar ik tussen 1995 en 2003 speeltuinleider was, en van OBS De Poolster waar ik tussen 2003 en 2014 fulltime les heb gegeven. Veel Noorderlingen zullen mij kennen, want ik heb in Noord 25 jaar fulltime met grote groepen kinderen gewerkt. Sinds februari ben ik werkloos. Als werkloos zijnde is het goed om te kunnen schilderen! Ik had daar altijd tijd te kort voor, maar dat is nu anders. ( Ik probeer natuurlijk continu een nieuwe baan te vinden.)

Vooral het werken met olieverf is mijn grote passie. Ik probeer er telkens nieuwe technieken in te vinden. Het samenspel van contrasterende kleuren, het werken met lagen, verschillende composities, - ik vind het allemaal erg fascinerend.

Mijn inspiratie haal ik van binnenuit, - de landschappen en ook de portretten zijn niet van directe voorbeelden gehaald. Ik kijk wel naar foto’s en naar de werken van andere schilders. Mijn weg ontstaat terwijl ik loop, - ik weet niet hoe een nieuw schilderij er uit gaat zien op het moment dat ik er mee begin. Vaak werk ik jaren en tientallen jaren aan een doek, zonder dat het gaat vervelen.

Ik ben op zoek naar eerlijkheid, soberheid, schoonheid en alle goede dingen. Door te schilderen beleef ik een rust die misschien ook terug te zien is in sommige van mijn werken. De tentoongestelde werken zijn dit keer niet te koop. In het verleden heb ik soortgelijke werken voor rond de 400,- euro verkocht ( zie ook www.artprice.com ). Als u meer wilt weten over mijn manier van schilderen of over een van de werken, hoor ik graag van u, - ik ben bereikbaar op l.barlaup35@gmail.com.

Mijn vorige expositie vond in 2005 in Noorwegen plaats. Ik vind het een grote eer om in de Bethelkerk te mogen exposeren. Ik wens, wie interesse heeft, veel kijkplezier!

Leiv Barlaup

 barlaup1

barlaup2


JOS DIJKMAN EXPOSEERT

‘In 2009 exposeerde ik in de Bethelkerk met een serie muzikanten uit Mongolië.

Ditmaal laat ik een serie zien, geïnspireerd door de verhalen uit de Bijbel.

Het zijn  pastels, soms gecombineerd met andere technieken en ‘ `n enkele aquarel ‘.

De drie pastels die centraal in de benedenzaal hangen, maken eigenlijk deel uit van een 11-luik van 4 meter hoog. Het werk is ontstaan in 1993.  Ik liet mij hierbij  inspireren door de Gotische kerkramen.

De titel luidt; ‘Ik droom dat ik over water lopen kan’.

Tijdens het ontstaansproces van deze figuratieve compositie streefde ik ernaar om elk deel binnen deze kolom een zelfstandig kunstwerk te laten zijn; juist daarin zoekend naar abstractie.

In welke ordening dan ook, ze zullen samen weer nieuwe composities voortbrengen mede door het afwijkende (onderste) elfde deel; ‘Het water’.

Omdat het een vier meter hoog kunstwerk betreft zijn zeer weinig mogelijkheden tot nu toe geweest om dit aan de buitenwereld te laten zien.

Daarom besloot ik nu slechts drie delen van het elfluik in de Bethelkerk te tonen.

Zie ook  www.josdijkmankunst.nl 

 dijkman

Jacobs strijd bij Pniël

 exposelan

Anna Hibma en Elly Dijkman exposeren

van 16 mei tot 15 augustus in de Bethelkerk tekeningen en schilderijen.

expositie


Elly woont sinds een jaar in De Parkhof, (Zuidoost).

Toen zij nog deel uitmaakte van de woongroep op de Dwergvinvisstraat kwam Elly af en toe met Wim en Jos mee naar die gezellige gezamenlijke maaltijden, zodoende is ze hier al een beetje thuis.

Van kind af aan houd ook Elly van tekenen en schilderen net als haar zus Jos.

Zij vindt het soms ook spannend om met Jos samen aan een tekening te werken.

Indertijd zat Elly op Dagverblijf Buitenveldert, zij maakte er schilderijen en beschilderde schalen en kleuterstoeltjes voor het Kunstwinkeltje in de Pijp.

Het liefst tekent zij vissen, rozen en boten voor haar groepsleiding, voor familie,

of voor een jarige.

Maar ook voor mensen die zij met haar tekening wil troosten als zij verdrietig zijn of ziek.

Anna komt vanaf haar vierde in de Bethelkerk en kent er veel mensen. Ze komt er nog graag, hoewel ze sinds 2006 in Middenbeemster op Breidablick woont.

In Amsterdam doorliep ze de ZMLK Alphons Laudy-school. Daar was ook les in kunstzinnige vakken. Pottenbakken vond ze leuk. Maar daar was altijd wel hulp bij nodig. Tekenen en schilderen lukte wel heel goed zelfstandig. Dat is ze sindsdien geregeld blijven doen. Ze is niet bang voor een groot wit vlak. En ze maakt het graag in een keer af.

Tekenen kan gemakkelijk overal, op Breidablick of op vakantie. Schilderen met acrylverf doet ze bij haar ouders. Ze zoekt zelf alle spullen bij elkaar, maakt met houtskool een schets en vult dan het hele doek.

Vaak zie je de basis zon, wolken, lucht, gras en bloemen rondom een huis terug.

Soms is het een groep vogels. Maar ook een enkele keer Sint en Piet, haar ouders, de thalys, een paasei, een kerstboom of een engel. Jaren geleden heeft ze een zelfportret gemaakt. Met rood haar! Uiteraard is die ook te zien in de expositie.


expositiegb



EXPOSITIE van GERDA VAN BAARDWIJK

Ik ben geboren in Wilp, een klein dorpje in de Achterhoek in Gelderland. Sinds mijn huwelijk, 46 jaar geleden, woon ik in Tuindorp Oostzaan.

Mijn hele leven teken en schilder ik al en volgde later ook lessen om de verschillende technieken onder de knie te krijgen, zoals aquarel, acryl en het werken met kaarsvet en Oost-Indische inkt.

Ik heb een aantal jaren les gegeven in een buurthuis en ben lid van de “Noordwesters”, waarmee ik jaarlijks mee doe met de herfstexpositie in de Bethelkerk.

Mijn inspiratie haal ik uit mijn directe omgeving, vakanties, maar ook uit mijn fantasie, waarbij ik vaak verschillende onderwerpen met elkaar combineer.

Daarnaast maak ik ook kaarten en poppen. Allerlei vormen van kunst hebben mijn aandacht.

Zo wil ik tekenen en schilderen.

 Eind 2013 was een expositie van het werk van Titia Stroosnijder-Cazemier

 expostitietc

JOS DIJKMAN EXPOSEERT

‘In 2009 exposeerde ik in de Bethelkerk met een serie muzikanten uit Mongolië.

Ditmaal laat ik een serie zien, geïnspireerd door de verhalen uit de Bijbel.

Het zijn  pastels, soms gecombineerd met andere technieken en ‘ `n enkele aquarel ‘.

De drie pastels die centraal in de benedenzaal hangen, maken eigenlijk deel uit van een 11-luik van 4 meter hoog. Het werk is ontstaan in 1993.  Ik liet mij hierbij  inspireren door de Gotische kerkramen.

De titel luidt; ‘Ik droom dat ik over water lopen kan’.

Tijdens het ontstaansproces van deze figuratieve compositie streefde ik ernaar om elk deel binnen deze kolom een zelfstandig kunstwerk te laten zijn; juist daarin zoekend naar abstractie.

In welke ordening dan ook, ze zullen samen weer nieuwe composities voortbrengen mede door het afwijkende (onderste) elfde deel; ‘Het water’.

Omdat het een vier meter hoog kunstwerk betreft zijn zeer weinig mogelijkheden tot nu toe geweest om dit aan de buitenwereld te laten zien.

Daarom besloot ik nu slechts drie delen van het elfluik in de Bethelkerk te tonen.

Zie ook  www.josdijkmankunst.nl